Het Dagblad van het Noorden meldde afgelopen zaterdag dat het publiek zonder morren de btw-verhoging op kaartjes voor concerten en toneelvoorstellingen betaalt. Per kaartje van 49 Euro is dit al gauw 6 Euro extra. Zij baseren dit op verkoopcijfers voor concerten als die van Marco Borsato, en de musical Petticoat.

Dat dit zonder morren gaat, lijkt me nonsens. Niemand heeft rondgevraagd of dit het geval is. Het is heel goed mogelijk dat dit betekent dat men op andere uitgaven moet besparen. Niemand in Nederland is immers veel meer gaan verdienen de afgelopen maanden? De kaalslag in de culturele sector door alle maatregelen rond subsidies etc. zal de komende maanden zeker dóórgaan. In een interview in de NRC heeft de minister duidelijk aangegeven dat de doorgevoerde btw-verhoging niet een erg fraai staaltje van beleid is geweest. Een echte kerel zou in zo’n geval zijn beslissing terugdraaien!

Niet alleen kaalslag in de culturele sector. In hetzelfde nummer van #DvhN aandacht voor de financiële nood van het openbaar onderwijs in Groningen, dat op een haar na failliet lijkt, en vreest de salarissen van de leraren niet meer te kunnen uitbetalen. Nederland als kenniseconomie?

Op kennis en cultuur kun je niet onbestraft bezuinigen!

Bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6743275.ece/Leraren-bang-voor-baan