Een traag werkende schildklier is hetzelfde als een tekort aan schildklierhormonen.

Nee, tekort aan schildklierhormoon kan ook ontstaan doordat de hypofyse de schildklier onvoldoende aanstuurt. Dan werkt de schildklier in principe goed. Als je het gaspedaal uit een splinternieuwe auto sloopt, is de motor meestal nog prima.

Voor meer mythes:

Bij hyperthyreoïdie is er sprake van een overschot aan schildklierhormonen.

Ja, maar eigenlijk heet dat thyreotoxicose. Over hyperthyreoïdie wordt gesproken als de schildklier ZELF te snel werkt. Er zijn meerdere andere redenen voor een verhoogd gehalte schildklierhormoon.

Juist voor een traag werkende schildklier is de consumptie van jodium ontzettend belangrijk.

Dat geldt niet als de oorzaak in onvoldoende aansturing door bv. de hypofyse ligt. Bij permanente hypothyreoidie heeft het geven van alleen jodium suppletie nauwelijks tot geen effect.

Oorzaken van een traag werkende schildklier kunnen zijn: ◾ Ziekte van Hashimoto: de ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte ◾ Een behandeling met radioactief jodium ◾ Gebruik van jodiumhoudende geneesmiddelen ◾ Een aangeboren afwijking ◾ Een schildklierontsteking

Schildklierontsteking gaat gepaard met celverval, waardoor te veel schildklierhormoon in de bloedsomloop terecht komt. Er ontstaat thyreotoxicose. Vaak wordt deze gevolgd door een periode van te lage schildklierhormoon waarden. Meestal (>90%) herstelt de normale schildklierfunctie.

Mensen met een traag werkende schildklier hebben vaak te leiden onder allerlei vage klachten…

De laatste keer dat ik keek vond  Van Dale ‘lijden’ een betere omschrijving.

Mensen met een traag werkende schildklier hebben vaak te leiden onder allerlei vage klachten met een niet direct aanwijsbare oorzaak.

Helaas klopt dit niet, ongeveer de helft van de patiënten met hypothyreoïdie wordt bij toeval gevonden. De kwaliteit van leven van velen van hen verschilt niet van die van mensen met een normale schildklier. Soms worden TSH waarden van boven de 100 gevonden bij mensen, die aangeven zich gezond te voelen! Bron: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2013.0017

25% Van de mensen met een depressie kampt met een niet goed werkende schildklier.

Literatuur referenties a.u.b. !!

Helaas wordt de bio-identieke variant bij een traag werkende schildklier maar door weinig artsen voorgeschreven. De reguliere geneeskunde geeft nog altijd de voorkeur aan synthetische, gepatenteerde medicijnen, waarop veel meer kan worden verdiend.

Het is altijd leuk om dokters de schuld te geven en financieel voordeel toe te dichten. Dit lijkt me desalniettemin een domme opmerking. Een jaar lang thyrax kost minder dan 40 Euro. Armour Thyroid kost rond de 50 dollar per 100 stuks van 15 mg. 100 tabletten van 90 mg kosten rond de 90 dollar. Je neemt zo’n 365 pillen per jaar.

Voor een aardig overzicht van klachten bij gebruik van Armour: http://www.consumeraffairs.com/rx/armour.html

Toch kunnen sommige mensen baat hebben bij een combinatie van T4 en T3, als zij hypothyreoïdie hebben. Bron: http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2011-3399?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed, en >20 jaar persoonlijke ervaring als endocrinoloog.