Abbott is leverancier van de FreeStyle Libre sensor, een prachtig apparaat dat continue de glucose waarde in het onderhuidse weefsel meet. Een geweldige stap voorwaarts voor veel mensen met diabetes.

Ter gelegenheid van Wereld Diabetes Dag is Abbott met een speciale actie gekomen.

“Wereld Diabetes Dag! Doe mee met onze actie, speciaal voor FreeStyle Libre-gebruikers. Maak kans op een jaar lang gratis FreeStyle Libre sensoren. Laat onder dit bericht een foto mét tekst of een korte video achter waarin je jouw positieve ervaringen van de FreeStyle Libre met ons deelt! Hoe heeft het gebruik van de FreeStyle Libre jouw leven verbeterd? Waarom ben jij tevreden over de FreeStyle Libre?”

Is dit een actie waar wij in Nederland blij van moeten worden, of ons eigenlijk voor zouden moeten schamen? Voor mij geldt “allebei een beetje”. Want lees maar eens mee, de warme, invoelende, enthousiaste, stimulerende, geëngageerde, maar soms ook hartverscheurende reacties van mensen die voor een FreeStyle Libre in aanmerking willen komen, of iemand hiervoor voordragen. Zo zijn er veel ouders die dit apparaat voor hun kind willen aanvragen, een kind met type 1 diabetes dat door alle zaken die aan deze aandoening gekoppeld zijn, al een achterstand heeft in onze maatschappij…….

Het is gênant hoe wij in ons land met nieuwe technologie omgaan, nieuwe technologie die het leven van zoveel mensen met diabetes positief kan beïnvloeden, niet alleen hun leven, maar ook hun regulatie, en dus de kans om ernstige complicaties te ontwikkelen. Er valt best wel op de FreeStyle Libre af te dingen. Niet altijd volgt ie de glucose waarden in het onderhuidse weefsel heel goed. Hij heeft geen alarm. Hij kan niet aan een pomp gekoppeld worden. Desalniettemin, blijven volhouden dat de FreeStyle Libre “niet volgens de stand van de wetenschap is”, lijkt me een achterhaald standpunt, zeker als je de reacties op de actie hebt gelezen, en de vele wetenschappelijke gegevens die de afgelopen jaren verzameld zijn. Zie bv. https://www.gmed.nl/freestyle-libre-en-wetenschap/.

Er zijn al zo veel reacties op de Facebook pagina van Abbott te lezen dat het niet gemakkelijk zal zijn om een keuze te maken wie deze actie gaat winnen. Eigenlijk hebben alle inzenders er recht op dat de kosten van gebruik van de FreeStyle Libre, of een groot deel hiervan, door de zorgverzekeraars worden vergoed. De kosten van gebruik van de FreeStyle Libre, samen met zo nu en dan een vingerprik doen om te controleren of te bevestigen wat de bloedglucose waarde is, liggen rond de 1800 Euro per jaar. Als je 8 tot 10 keer per dag in je vingers prikt om de bloedglucose te meten, ben je op jaarbasis al ruim 1250 Euro kwijt ! Een glucosestripje kost namelijk zo’n 35 cent. Dus de méérkosten vallen geweldig mee, minder dan 600 Euro per jaar. Maar niet voor de ouders, die krijgen wel de glucosestrips volledig vergoed, maar niet de FreeStyle Libre.

De link naar de actie van Abbott op Facebook: http://goo.gl/KmsCGD

 

Hieronder enige citaten van kandidaat winnaars……

“een uitkomst voor m’n man in de 1e plaats maar zeer zeker ook voor ons samen. We ervaren meer tijd, rust, ruimte en inzicht”

“hba1c sterk gedaald, wat voelde ik me goed en wat een rust aan me vingers..”

“Ik probeer andere dingen te laten.om de sensoren te kunnen betalen!!”

“De freestyle libre gaf mij zekerheid in het managen van mijn suiker (tijdens trainen voor en lopen van een marathon) en bracht mij uiteindelijk naar een tijd van 3:01:32.”

“Mijn dochter gebruikt hem nu 1,5 jaar en ze is nog nooit zo goed ingesteld geweest als met de Libre. Haar vingers geven weer soepel een druppel bloed als er toch een enkele keer geprikt moet worden.“

” Zou het graag winnen voor mijn dochter. Ze heeft er veel baat bij. Niet elke keer in der vinger te hoeven prikken, makkelijk te meten en bij te houden zo. Geeft mij als moeder veel rust en vertrouwen!”

“Mijn jongste zoontje gebruikt de Freestyle libre nu 1,5 jaar met heel veel plezier! Een vingerprik is echt overbodig, want de laatste keer dat wij die hebben moeten doen is nu ruim 1 jaar geleden!! Wij zweren dus bij de Freestyle libre en kunnen echt niet meer zonder! Ook op school zouden ze er niet aan moeten denken als we weer terug zouden moeten naar het ouderwetse vingerprikken.”

“Ik wil dit graag winnen voor onze dochter van 6 jaar, die al 4,5 jaar diabetes heeft. Sinds mei dit jaar gestart met Freestyle Libre. Wat een uitkomst! Geen vingerprikjes meer, alleen ergens kunnen gaan spelen, ouders van kindjes die je “durven” te ontvangen”

“Ja de eerste keer vond Mn schatje hem eng, hij is 3,5!nu scant hij zelf en herkent de pijltjes die omhoog of naar beneden gaan! Zoveel rust voor ons als voor Mn kleine bikkel!”

“Dankzij de FSL is mijn bloedglucose veel meer in balans. Ik kan onbeperkt checken met de scanner …”

“Onze dochter heeft m nu om te proberen vanuit het ziekenhuis. Nu erachter gekomen dat ze ‘s nachts met grote regelmaat in een hypo schiet, waar we met een vingerprik niet achter gekomen waren…”

“te zot voor woorden dat je aan een soort van wedstrijd mee moet doen om als prijs een jaar lang sensoren te winnen.”

“En ben al 13 jaar niet in te stellen ..Ik heb ze mogen proberen vanuit het ziekenhuis huis voor 2 weken …..En ik was zo blij met mijn suikers ging het een stuk beter …Mijn vinger konden rusten en helen want die waren net een gatenkaas…”

“Ik zou deze kans willen voor mijn dochter Lisa. Lisa is een gehandicapt meisje met diabetes type 1. Zelf voelt zij geen Hypers en Hypo’s aan en is geheel op haar verzorgers aangewezen wat prikken en bediening van de pomp aan gaat….”

“Ben werkzaam als operatie-assistent en kan dan niet met kapotte vingers werken… Dus vingerprik is geen optie met dit werk!”

“Loot graag mee voor mijn zoon van 12 die al sinds zijn 1e diabetes type 1 heeft. Sinds een jaar gebruiken we de Libre en pfff wat is dat een genot. Niet meer 10 x per dag in die kleine vingers prikken maar in een handomdraai weten hoe hij met zijn suiker zit…”

 

Lees meer over de achtergronden van de FreeStyle Libre:

https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/behandeling/68-vergoeding-van-de-freestyle-libre-waar-staan-we-nu

http://www.allesoverdiabetes.com/nieuws/freestyle-libre-vergoeding-status-voor-diabetespatienten

https://www.gmed.nl/freestyle-libre-en-wetenschap/

http://diabetweter.blogspot.nl/?view=classic

https://www.dvn.nl/Nieuws/Flash-Glucose-Monitoring

https://www.diabetes.org.uk/About_us/News/Flash-glucose-monitoring-technology-to-be-made-available-through-the-NHS

https://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/dvn-status-update-freestyle-libre/

http://www.fslregister.nl/

 

NB. Dit blog is zonder hulp of ondersteuning van Abbott tot stand gekomen.