burnOver jodium en de schildklier wordt vaak gesproken. Zeker omdat jodium essentiëel is voor een goede functie van de schildklier. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende jodium binnen, o.a. via brood. Alhoewel…. er zijn tekenen zijn dat de inname van jodium over de hele linie naar beneden gaat, zie bijvoorbeeld het RIVM rapport van medio 2012 op  http://goo.gl/HdNrVG. Nu ons eetpatroon verandert, bv. gebruik van minder brood, of meer gebruik van biologisch brood waaraan geen gejodeerd zout wordt toegevoegd, kan dat op de middellange termijn leiden tot een toename van schildklier aandoeningen.

Als je schildklier te snel werkt, dan wordt veel jodium uit het bloed in de klier opgenomen, en ingebouwd in het schildklierhormoon. Vandaar dat we mensen met een te snel werkende schildklier (thyreotoxicose) adviseren om geen extra jodium te gebruiken. Het is daarbij ook al lang bekend dat het geven van extra jodium in landen met jodiumgebrek het aantal gevallen van te snel werkende schildklier aanzienlijk kan doen toenemen. In het ziekenhuis zien we dit nogal eens optreden na gebruik van jodium-houdend contrast voor het maken van bv. een CT-scan. Recent moesten wij nog een oudere dame in het ziekenhuis opnemen, die zo’n complicatie had, en hier veel klachten door kreeg.

Internet is een fijne bron van oneindig veel informatie, maar ook van veel ‘bagger’. Zo nu en dan duiken op internet mensen op, die onder het mom van ‘natuurlijke behandeling’ extra jodium adviseren als de schildklier te snel werkt (zie afbeelding 1).
tweet01
Dat is in de meeste gevallen echter benzine op het vuur gooien, en kan de thyreotoxicose aanzienlijk verergeren, en veel moeilijker behandelbaar maken. Gelukkig staan steeds vaker ervaren patiënten klaar op sociale media als Twitter om dergelijke onverstandige opmerkingen te corrigeren.

tweet02
Vroeger gingen dokters in de behandeling van een struma met hyperthyreoïdie wel eens over tot het zgn. Plummeren, dat wil zeggen voorafgaande aan een operatie van de schildklier gedurende een korte tijd behandelen met kaliumjodide druppels om de sterke doorbloeding van de schildklier te verminderen. En hierdoor met minder complicaties te kunnen opereren. Extra jodium als je schildklier al te snel werkt, is echter niet heel verstandig.

Dit stukje verscheen in aangepaste vorm in het juni nummer van het tijdschrift Schild, magazine van Schildklier Organisaties Nederland. Bovenstaande is de originele & ongekuiste versie.